aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Cultura >> Ingressen al CRARC els tritons exòtics trobats a la Serra de Busa (Solsonès)

Ingressen al CRARC els tritons exòtics trobats a la Serra de Busa (Solsonès)

C.R.A.R.C.
23/05/2011

Comparteix
Ommatotriton sp.

 

Un cop més, l’alliberament de fauna exòtica pot comprometre la supervivència de les espècies autòctones. Un nou episodi d’una espècie no pròpia, alliberada per algun ciutadà que la mantenia com a mascota.
En aquest cas es tracta d’un tritó (amfibi urodel) del gènere Ommatotriton. Sembla ser, tot i que cal un anàlisi més exhaustiu dels exemplars, que inclouria inclús un anàlisi radiològic dels individus;  que podria tractar-se de l’espècie Ommatotriton ophyticus.  Antigament l’espècie era descrita com una subespècie de Triturus vittatus (Triturus vittatus ophryticus). Aquest tritó és originari de Turquia, Armènia, Geòrgia, i Rússia.
Segons “amphibiaweb” “(Durant la dècada de 1990, la recollida periòdica, i el comerç il·legal de tritons adults per a ser mantinguts pels aficionats a la terrariofilia, va plantejar una seria amenaça a l’espècie. Aquesta espècie es ven regularment en algunes grans ciutats de l’antiga Unió Soviètica, i sovint es exportat a l’estranger)”
Els 24 tritons adults (17 mascles i 7 femelles) ingressats al CRARC el dia 18 de maig, van ser instal·lats en aquaris de quarantena. Un dia després, el 19, les femelles ja van dipositar ous a les fulles de les plantes aquàtiques. Els mascles feien les conductes de festeig a les femelles, i l’aquari era ple d’activitat reproductora. No cal dir que varem entendre ràpidament, que els tritons exòtics fa temps que deuen reproduir-se en llibertat a Catalunya, en algunes basses de la Serra de Busa. Corroborem així doncs, les apreciacions fetes pels seus descobridors.
 
A continuació reproduïm la nota de premsa que el
Grup Natura del Solsonès va fer arribar a diferents mitjans de comunicació.

Tritons exòtics a la serra de Busa

                                                          
El passat 7 de maig, un membre del Grup Natura del Solsonès detectà, en una bassa al pla de Busa, almenys cinc exemplars de tritó. Amb l'esperança de retrobar el tritó verd (Triturus marmoratus), citat a la mateixa serra els anys vuitanta i no tornat a veure des d'aleshores, la sorpresa va ser majúscula quan, capturat un exemplar, va advertir que no es tractava d'aquesta espècie autòctona.
            Començà d'aquesta manera una cerca en guies de fauna i pàgines d'internet: l'exemplar capturat no semblava correspondre ni al tritó verd, ni al palmat (Lissotriton helveticus) ni a cap espècie ibèrica ni de la regió europea occidental. Es va començar a especular amb que es tractés d'una espècie al·lòctona (exòtica, que es troba en un indret diferent del de procedència). Després de consultar-ho amb varis experts, es va concloure que es tractava d'una espècie de tritó (Ommatotriton vittatus), pròpia de la regió de Turquia i països veïns.
            La pregunta és òbvia: com ha arribat aquesta espècie a la nostra comarca? Tenint en compte que la seva àrea de distribució original es troba a milers de quilòmetres, i que és obvi que no ha arribat de forma natural fins a la serra de Busa, sembla bastant clar que es fruit d'una introducció. S'ha indagat sobre l'espècie, i hem descobert que es tracta d'una espècie comercial, apreciada per alguns amants de l'aquarofília degut a l'espectacularitat dels colors que presenta el mascle. Es pot comprar en algunes botigues com a mascota. S'especula que algú va alliberar alguns exemplars a la zona (perquè no els volia, perquè no els podia mantenir...) i aquests s'han adaptat perfectament al seu nou hàbitat.
            L'adaptació d'aquests tritons a la seva nova casa va més enllà de la supervivència dels exemplars. El dissabte dia 15 d'aquest mes es va tornar a la zona, i tres membres del GNS (D.Guixé, F.Fontelles i D.Villero) varem intentar veure quin era l'estat real de l'espècie a la zona. La desil·lusió no podia ser més gran quan, amb l'ajut de salabrets, es va aconseguir retirar 21 mascles i 10 femelles de la mateixa bassa on, una setmana abans, s'havia fet la descoberta de la nova espècie. Però l'actuació no podia ser més decebedora: a part de l'elevat nombre d'exemplars, també es trobaren evidències més que manifestes de què l'espècie s'està reproduint a la zona. Mascles en zel, femelles amb signes clars de portar ous a la panxa, i fins i tot ous enganxats en algues, que fan pensar que l'espècie ja fa cert temps que s'ha establert a la bassa. I per acabar-ho d'adobar també es capturà també un exemplar mascle en una altra bassa pròxima, fet que reforça la idea que l’espècie ja fa temps que va ser alliberada i dóna pistes del potencial expansiu de l'espècie en un futur, amb conseqüències incertes per a les comunitats naturals de la Serra de Busa.
            El món actual ens deixa regularment exemples de com espècies noves, provinents dels indrets més variats del món, es poden assentar a una nova àrea, amb efectes nefastos sobre la fauna i la flora autòctones (competència i desplaçament d’espècies autòctones, hibridació, introducció de malalties, etc.). Es desconeix quin és i quin serà l'efecte d'aquesta nova espècie a la nostra comarca. Fins i tot sembla, en aquests moments, de difícil eradicació. El que s'intueix com un acte de bona fe per part d'alguna persona, pensant que en aquella nova llar la seva mascota viurà millor, pot acabar esdevenint un problema per a la fauna que ocupa aquells indrets de forma natural. Hem de prendre tots consciència d'aquest fet, i evitar sempre dur a terme actes d'aquest tipus (per molt que ens sembli que pugui ser bo per la mascota que tan apreciem). Ha d'existir un gran coneixement per part dels compradors abans d'adquirir qualsevol animal de companyia. Existeixen molts centres que acolliran aquests animals que ja no podem/sabem mantenir, i hi ha molta informació a la xarxa de com fer-ho. Un petit acte nostre pot tenir efectes en tota una comunitat de plantes i animals, per molt que es faci en motiu d'una millor vida per a la nostra mascota.
Pel que fa a la població de tritons exòtics introduïda a la serra de Busa, en endavant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural se’n farà càrrec. En aquest sentit, qualsevol informació que es pugui proporcionar sobre la seva procedència d’aquests exemplars i quan van ser alliberats a Busa pot ser de gran utilitat per orientar les mesures de gestió d’aquesta població. En aquest sentit, adreçar-se al Grup de Natura del Solsonès (http: //www.lacetans.org/gns) o bé directament al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
Ferran Fontelles

MÉS IMATGES

Mascle d'Ommatotriton
Femella d'Ommatotriton
Primeres postes als aquaris del CRARC
Primeres postes als aquaris del CRARC 2
Femella adulta
Mascle d'Ommatotriton

[ Fer comentari ]

Jordi Franch Pascual
23/05/2011
21:50

Aixo dels tritons me fa recordar que ni baig veure amb un rierol de Castell Fullit de la Roca,ha un poble que se diu Oix,pero no se quina especie ere !!. D'axio ja fa dels anys 90.

Ferran Fontelles
24/05/2011
14:05

què macus que els teniu en aquests aquaris!!!! espectaculars fotos!!! M'agradaria saber si hi ha la possib ilitat de retornar-los al seu hàbitat original (després d'un procés de quarentena i si sembla factible el fet) car deixeu entreveure que està en una situació delicada (quan dieu allò de què "representa una sèria amenaça). moltes gràcies, he estat a les vostres instal·lacions enguany i sé que no els faltarà de res!!!!! www.funti_1@hotmail.com

en CRARC a les 07:45 del dia 25/05/2011 ha replicat...
Hola Ferran, la veritat es que resulta molt complicat, per a no dir impossible articular algun procés de retorn dels animals a la seva zona d'origen. Aquest és el problema del comerç de fauna exòtica. Intenterem donar-los una vida el més digna possible. Gràcies per la teva col.laboració en la gestió d'aquest problema ecològic.
Ferran Fito
24/05/2011
15:28

En aquest cas, no crec que sigui un alliberament: Com a aficionat als urodels i la aquariofilia, sé que aquesta espècie no es comercialitza al nostre país, per tant les persones que tenen ommatriton sol ser gent experta en aquest tema (o principiants molt ben informats) que els fan enviar expressament des de criadors europeus. El problema es troba en que els urodels en general, a part d'aquells que són neotènics i es passen la vida a l'aigua, són grans mestres de l'escapisme, (continua)

Ferran Fito
24/05/2011
15:32

(continuació) són grans mestres de l'escapisme, podent escalar vidre llis i podent passar per qualsevol forat on els passi el cap, així que el més probable és que escapéssin d'alguna casa. El problema màxim a Espanya és la incultura general a l'hora de comprar animals. Ningú sap que els Cynops (tritons que normalment hi ha als comerços) són capturats i transportats en condicions péssimes fins als comerços, on molts acaben morint per la incompetència de la pròpia botiga en cuidar-los (continua)

en xxx a les 21:23 del dia 24/05/2011 ha replicat...
Como comentas fernando estos tritones aunque no se venden en españa, si que se venden en el extranjero y se importan con lo cual existe un comercio.Por desgracia esto hace que no siempre acaben en buenas manos y puedan caern en poder de alguien que solo los quiere por capricho y que al cansarse de ellos los libere donde sea.Creo que este ha sido el caso ya que un triton que se escape de un acuario en casa no suele durar mucho y muere desidratado y lleno de pelusa en cuestion de horas.
Ferran Fito
24/05/2011
15:34

(continuació) Casos com aquest o com l'alliberament de les tortugues es podrien evitar repartint simples triptics informatius al comprar l'animal, però així van les coses al nostre país. Espero que aquest comentari hagi conscienciat a alguna persona com a mínim... Hale, salut i animals!

calamar
24/05/2011
20:19

¿Que se hará con todas las especies capturadas de ommatotriton?

en CRARC a les 12:14 del dia 25/05/2011 ha replicat...
Estamos preparando un acuario para exponerlas al publico y que sean ejemplos de la problematica de conservacion de los anfibios. El mejor destino es usarlos como herramienta de educacion ambiental.
JCN
26/05/2011
12:47

Voldria saber si es poden veure els tritons a le ¡s vostres instal.lacions

en CRARC a les 07:41 del dia 27/05/2011 ha replicat...
Hola JCN, de moment els tritons estan a quarantena. Possiblement els posarem a la vista del pçublic, però fer algunes reformes a les instal.lacions que els haurien d'acollir. Gràcies pel teu interès.
Lluís Álvarez
26/05/2011
17:56

Això no hi ha qui ho pari!. Realment aquesta societat de consum i irresponsable (d'alguns dels seus ciutadans), ens estan convertint tot en un salvi qui pugui!

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 127.0.0.1  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 
DlDmDcDjDvDsDg
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405

Activitats recomanades:



acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com