El programa electoral dels socialistes andalusos inclou la proposta feta pública pel president Manuel Chaves que en les Escoles Oficials d'Idiomes d'Andalusia s'ensenyin totes les llengües oficials d'Espanya. La mesura al principi resulta xocant, aprendre català, euskera o gallec a Andalusia?.

 

Saber aquestes llengües al seus llocs d'origen s'estableix sovint com a necessari per accedir al mercat laboral, i per tant, la proposta millora les possibilitats laborals de les persones que a més dels seus coneixements tècnics acreditin el coneixement d'aquestes llengües, com ho fan des de fa temps ciutadans de les comunitats autònomes governades pel PP de Madrid, València, Castella-Lleó o Navarra.

 

La proposta respon a una demanda dels ciutadans. L'accés doncs és lliure per a qui estigui interessat en el coneixement d'aquestes llengües i no exigeix la renúncia a l'ús de la pròpia com succeeix amb altres nacionalismes. És una mesura que cohesiona els territoris al reconèixer la pluralitat lingüística d'Espanya, allunyant definitivament la visió catastrofista de ruptura nacional. Per tot això, em sembla una proposta oportuna i intel·ligent.

 

Antonio Soler López