aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Cultura >> El CRARC i l’associació CHELONIA, editen un pòster reivindicatiu

El CRARC i l’associació CHELONIA, editen un pòster reivindicatiu

C.R.A.R.C.
08/02/2010

Comparteix
POSTER

 

Amb el títol de Conservem els nostres amfibis, el CRARC i l’associació Chelonia,  volem alertar de les amenaces que moltes espècies d’aquesta fauna pateixen.
Quan a la natura queden pocs exemplars d’una espècie, es diu que aquesta està en perill d’extinció. El món dels amfibis no és una excepció. Algunes espècies estan greument amenaçades.
Els perills als que s’enfronten són diversos. Una de les pitjors amenaces pels amfibis, és la destrucció dels seus hàbitats naturals. Els espais humits com ara els llacs, bassals, fonts i rierols sovint es dessequen, o es contaminen. Aquesta situació fa que les granotes, gripaus, salamandres i tritons, es quedin sense els únics espais naturals on es poden reproduir.
Algunes espècies de gripaus estan en perill d’extinció degut a la introducció d’espècies depredadores foranies. Un exemple n’és el ferreret (Alytes muletensis), un gripauet únic de l’illa de Mallorca, que és depredat per les serps d’aigua introduïdes pels antics habitants de l’illa.
Molts gripaus troben la mort a les carreteres. El gripau comú (Bufo bufo), en èpoques de reproducció intenten creuar les vies de comunicació per tal de poder accedir a les zones humides on fer la posta. No tots ho aconsegueixen i acaben la seva aventura xafats pels cotxes. Determinats zones de la xarxa de carreteres són autèntics punts negres per aquesta i altres espècies d’amfibis.
L’acció directa de l’home és un altre factor d’amenaça pels amfibis. L’esser humà sovint mata els gripaus o salamandres per culpa de pors i tradicions que no són certes.
Darrerament ha sorgit un altre factor d’amenaça per a tots els amfibis del planeta: un fong anomenat Quitridiomicosi. A causa de l’augment significatiu de les temperatures del planeta, el fong ha proliferat entre moltes espècies d’amfibis causant-los la mort. El fong ha provocat hores d’ara l’extinció d’alguns gripaus tropicals.
 
Tots els amfibis estan protegits per la llei i està prohibit agafar-los i matar-los. Tots els amfibis juguen un paper importantíssim en el control de les poblacions d’insectes perjudicials per a l’ésser humà i les seves activitats agràries.
La millor manera de preservar-ne totes les espècies, és tenir cura dels ecosistemes aquàtics. La destrucció dels seus hàbitats els condemna a la desaparició.
El pòster Conservem els nostres amfibis , ha estat editat amb l’ajut de la Fundació Caixa Catalunya.  

 

MÉS IMATGES

Alytes obstetricans
Alytes muletensis
Hyla meridionalis
Bufo bufo
Hyla meridionalis 2
Pelophylax perezi

[ Fer comentari ]

palet
14/02/2010
01:45

Enhorabones! En voldria un. Podeu passar referències de bones pràctiques per promoure els diferents tipus d'ecosistemes aquàtics? Últimament l'ACA, ajuntaments, empreses privades i fins i tot parcs estan involucrats en actuacions damunt del medi aquàtic d'una manera dràstica i poc respectuosa: medis mecànics, herbicides... Crec que es dóna massa preponderància al tècnic intervencionista o que respalda capricis dels agents. On són els que sostenen no actuar, conservar, mantenir l'equilibri?

CRARC
14/02/2010
18:07

Cap problema per fer-te arribar ún. Cercaré bibliografia i te la puc passar en PDF. Gràcies pel teu recolzament.

Alberthold
15/02/2010
01:18

Hi treballat per el meu conte duran mols anys en la conservacio de basses de rec per poder perpetuar petites poblacions de trito verd y reinetes en la zona del baix montseny i ultimament MOntnegre Corredor.Mai hi trovat recolsament ni per els agens del parc. Es tracte de petites poblacins absolutament ailla des i que amb la introduccio d' especies aloctones provoquen la seva definitiva desaparicio. Digueume que puc fer i moltes gracies

en CRARC a les 18:45 del dia 27/02/2010 ha replicat...
Hola Alberthold, donada la teva presència a l'area del Montseny i del Montnegre i Corredor, creiem que tindries que posar en coneixement dels gestors dels espais naturals del Montseny i de Montnegre, les teves actuacions de conservació. Estem segurs que les direccions d'aquests dos parcs, escoltaran les teves propostes. Tens els tel. de contacte i mails a la seves webs.
dani
12/04/2010
11:24

Perdoneu, doncs potser es una pregunta obvia o deguda a la meva ignorància, doncs sóc un aficionat però no un expert, però, No hi ha cap forma de fer prosperar aquestes espècies ajudant-les, com per exemple, recollint les postes i larves i alliberantles quan estan apunt d'acabar la matamorfosi? aixi no s'aconseguiria que molts més individus prosperesin? Gràcies!

en CRARC a les 17:25 del dia 16/04/2010 ha replicat...
Hola Dani, l'actuació que planteges té una repercussió positiva en una o altre espècie d'amfibi, però d'àmbit limitat i loca. Pot ajudar a una espècie en greu perill d'extinció, com podria ser el ferreret, un gripauet endèmic de la serra de tramuntana a Mallorca. Però la millor manera de preservar àmpliament totes les espècies, és conservan els seus hàbitats. Les basses, els aiguamolls o fonts són espais cada cop menys abundants, i són vitals per a la supervivència dels amfibis.

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 127.0.0.1  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Maig2024

DlDmDcDjDvDsDg
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

Activitats recomanades:



acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com