El Banc Santander ocupa la segona posició en el rànquing de la banca armada espanyola

 
01/04/2012

Divendres 30 de març, a Santander (Cantàbria), SETEM, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau de Justícia i Pau i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), representants de la campanya "Banc Santander sense armes", han denunciat a la Junta d'Accionistes del Banc Santander que aquest banc és la segona entitat financera espanyola que més inverteix en el sector armamentístic i que la seva política corporativa de drets humans i de responsabilitat social és incoherent amb les seves activitats reals.

Justícia i Pau, 30 mar. 12

Les entitats que promouen la campanya "Banc Santander sense armes" i "Banca Neta" han participat per quart any a la Junta General d'Accionistes del Banc Santander gràcies a 222.989 accions delegades i han posat en evidència davant el Consell d'Administració del Banc Santander i els seus accionistes la relació entre aquest banc espanyol i la producció i comercialització d'armes a tot el món, com vaixells de guerra bombes, coets, torpedes, míssils, combustibles i explosius militars.

La campanya "Banc Santander sense armes" denuncia aquest any que el Santander ha contribuït en l'última dècada amb més de 1.000 milions d'euros a ajudar a la producció i comercialització d'armament. Per això se li ha de fer lliurament a Dn. Emilio Botín del diploma de (des) honor per presidir l'entitat financera que ocupa el segon lloc en el rànquing de la banca armada espanyola.

Tot i el diàleg establert per les campanyes "Santander sense armes" i "Banca Neta" amb el Banc Santander, la seva política interna de finançament del sector de defensa és clarament insuficient ja que es limita únicament a l'armament ja prohibit per la legislació existent (referent a les armes nuclears, bombes de dispersió i armes d'urani empobrit), però sense prohibir altre tipus d'armament que és directament responsable de violacions de drets humans i de milions de morts que es produeixen al voltant del món en conflictes armats i guerres.

Una representant del MAB (Moviment d'afectats per les preses del Brasil) ha denunciat les violacions de drets humans i els greus impactes socials i ambientals causats pel Banc Santander en un dels llocs més rics en biodiversitat i que és territori de Pobles Indígenes, en plena Amazònia, mitjançant el finançament de la represa de Sant Antoni. Aquest projecte és finançat en l'actualitat pel Santander tot i haver estat condemnat per això pel Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) i malgrat que des de 2008 Setem ha exigit al Banc que es retiri d'aquesta dramàtica inversió.

Aquestes situacions donades a conèixer avui per la campanya "Banc Santander sense armes" demostren la gran incoherència del banc en la seva política corporativa sobre Drets Humans i medi ambient, així com amb les iniciatives voluntàries de Responsabilitat Social Corporativa a les quals aquest banc està adherit, que contrasten amb les seves pràctiques reals.

Les tres entitats han llançat recentment el portal http://www.bancaarmada.org/ en què denuncien la relació del Banc Santander i de moltes entitats financeres espanyoles amb la indústria armamentística i altres sectors controvertits. La nova pàgina web inclou el rànquing de la banca armada a l'Estat espanyol.

Flama (Agència Cristiana de Notícies)