Plataforma per la jornada unica

Cercador
Pàgina principal >> projecte jornada contínua
Contacte

PER QUE DEMANAR LA MODIFICACIÓ DE LA JORNADA

Hem buscat informació sobre quin tipus de jornada és la més adequada i hem arribat a la conclusió que no hi ha un consens sobre això. En els estudis que s'han fet hi ha opinions diverses i fins i totes contradictòries.

Per això passem a enumerar els avantatges que creiem que aportaria la jornada contínua a les escoles de primària de la nostra població.

En relació als alumnes:

-Millora en el rendiment escolar, aquest rendiment és major durant la jornada de matí que en les hores posteriors al menjar (per raons fisiològiques obvies que influeixen en el nivell de concentració).

-No es produeixen interrupcions horàries que perjudiquin l'atenció, els alumnes estan a classe en els períodes de màxim rendiment. Segons la "corba de fatiga", el nivell d'atenció dels alumnes va decreixent progressivament al llarg del dia amb la seva mín. a partir de les 13:00-14:00 h. L'organització en els centres de jornada continuada s'ha realitzat impartint en les primeres hores les àrees que suposen major esforç de concentració i després del període d'esbarjo 11:30-12:00 hores, les àrees d'esforç mitjà i baix, per acabar amb les més relaxants per als nens.

-Facilita l'alumne més temps per a la realització de les seves tasques escolars que l'ajudaran a adquirir hàbits d'estudi i treball personal. Amb la jornada contínua s'evita la interrupció i pèrdua de temps de dues hores i mitja d'espera per reprendre les classes. També tindrien més temps per compaginar les extraescolars amb els deures de l'escola, evitant aquestes jornades maratonianes que molts alumnes tenen cada dia entre les hores lectives i les activitats extraescolars.



-Per als més petits tampoc presenta problema, ja que les seves classes estan més bolcades a aprendre de forma lúdica, alternant estones de descans i relaxació amb estones de activitat durant tota la jornada.

-Els nens que van a casa a dinar no tenen la necessitat d'afanyar-se per tornar a l'escola, per la qual cosa seria una activitat més relaxada i més d'acord amb els horaris de menjar familiars en els dies festius. Fins i tot els més petits encara que l'hora del menjar se li s'allargués una mica (es podria compensar menjant una peça de fruita a mig matí a part de l'esmorzar),podrien descansar molt millor si poguessin fer la migdiada ja a casa sense necessitat de tornar a l'escola.

-Els nens que per motius de treball dels pares hagin de quedar-se al menjador no es veuran afectats ja que l'horari de menjador passaria a ser de 2:00-4:30. Fins i tot els alumnes de cicle superior podrien aprofitar després de dinar per fer els deures escolars.

En relació als professors i l'escola:

Per la informació obtinguda en diferents projectes d'escoles a favor de la jornada contínua, entenem que també hi ha avantatges a nivell organitzatiu per als professors. Però creiem convenient que sigui l'equip educatiu el que proposi que millores organitzatives podria aportar la jornada contínua a cada centre.
S'ha d'aclarir que el canvi de jornada no implica la reducció de jornada laboral en el professorat.

 



En relació a les famílies:

- Amplia les opcions d'organització familiar.

- Els alumnes que no es queden al menjador escolar redueixen a la meitat els seus desplaçaments. Moltes famílies necessiten el cotxe per desplaçar-se al centre, això suposaria un estalvi de temps i diners (a tenir en compte en la situació en què ens trobem).

-Els nens que es queden al menjador no els afecta perquè l'hora de sortida segueix sent la mateixa.
Exemples d'horari:

8:30h a 9:00h Servei de ludoteca
9:00h a 14:00h Horari lectiu
14:00h a 16:30h Servei de menjador
16.30h a 18:30h Activitats extraescolars

8:30h a 13:30h Horari lectiu
13:30 a 16:00h Servei de menjador
16:00h a 18:30h Activitats extraescolars. Servei ludoteca

-La jornada continua, en molts casos, incrementa el temps de convivència amb els membres de la unitat familiar i afavoreix l´implicació activa dels pares en l´educació dels seus fills.

 


CONCLUSIÓ
Com molts de vosaltres ja sabreu, a molts països europeus els horaris escolars es concentren només al matí i de fet a moltes comunitats autònomes del nostre país ja fa anys que les escoles de infantil i primària fan jornada contínua. Aquest horari permet als infants assolir un nivell educatiu satisfactori, no s´hi ha demostrat que l´actual horari partit de 9 a 12,30 i 15 a 16,30 (5 hores) estigui directament relacionat amb un millor nivell educatiu dels infants.
Som conscients que la jornada continua no és la solució a tota la problemàtica escolar , però si estem convençuts de què aquests sistema és molt més racional i beneficiós pels nostres fills. Per aquest motiu hem decidit crear un bloc com a punt de trobada i de informació sobre la proposta en la qual estem treballant.

Els nostres objectius són:

-Divulgació del projecte. Informar a totes les familíes sobre la nostre proposta a través del bloc.

-Demanar través dels AMPA de les escoles que es faci una enquesta a totes les famílies per saber si están a favor de la jornada continua.

-Informar al equip directiu de cada centre de les accions realitzades i demanar la seva opinió envers a l´implantació de la jornada contínua, ventatges i desaventatges.

-Portar la proposta al Consell Escolar de cada centre, per intentar arribar a un concents.

-En cas afirmatiu fer entre tots un projecte seriós per entregar al Departament d´Ensenyament junt amb les firmes recollides de les famílies a favor de la jornada contínua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-7-
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405





  Un producte de:

 www.atotarreu.com

  Col.labora:

www.masquefa.cat